Mi a fogyatékossági támogatás?

A fogyatékossági támogatás súlyosan fogyatékos személy részére folyósított pénzbeli támogatás. Ez a támogatás tehát nem függ szolgálati időtől, jövedelmi viszonyoktól és attól sem,  hogy valaki folytat-e kereső tevékenységet… vagyis “alanyi jogon jár”. (Persze kérelmezni kell.)

Ki jogosult a fogyatékossági támogatásra?

Először is, ez a támogatás a betöltött 18. életév után folyósítható, másrészt bizonyos, jogszabály által szigorúan szabályozott betegségek, állapotok meglétéhez kötött, vagyis a hivatalnak meg kell állapítania a súlyos fogyatékosság meglétét (ezt természetesen az előző bejegyzésben említett szakértői bizottságok vizsgálják a kormányhivatalokban). Alapvetően 5 féle fogyatékosság létezik: hallási, látási, értelmi, mozgásszervi fogyatékosság, és valamilyen kromoszóma rendellenesség miatt létrejött fogyatékosság. Akinél többféle fogyatékosság is fennáll, az halmozottan fogyatékos, és magasabb összegű támogatásra jogosult. További feltétel még, hogy az állapot tartósan vagy véglegesen fennáll, és az illető önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul. A jogszabály egyébként nagyon részletesen leírja, mik a fenti -5 féle- fogyatékosság megállapításának részletes feltételei, például felsorolja, hogy milyen segédeszköz használata esetén lehet mozgásszervi fogyatékosságot megállapítani. (Arra azért felhívom a figyelmet, hogy az nem elég, ha valaki a szomszédtól kölcsönkér egy könyökmankót, a bizottság ellenőrizni fogja, hogy azt szakorvosi javaslatra írták-e ki a kérelmezőnek…)

Hogyan kell igényelni a fogyatékossági támogatást?

A kérelmet a megyei kormányhivatalok kijelölt járási hivatalánál kell benyújtani I. fokon. II. fokon -lakóhelytől függetlenül-  Budapest Főváros Kormányhivatala jár el. (Ami értelemszerűen megyei szintű kormányhivatalnak felel meg.) A kérelemhez csatolni kell a háziorvos erre hivatott, “speciális” beutalóját és a fogyatékosságot alátámasztó szakorvosi leleteket. A kérelmet a kormányhivatalok szakértői bizottságainak vizsgálata után bírálják el, a kérelmező kötelezhető a szakérői bizottság előtti megjelenésre.

Mennyi a fogyatékossági támogatás összege havonta?

Halmozott fogyatékosság esetén: 26.813 Ft, (súlyos, de nem halmozott) fogyatékosság esetén: 21.875 Ft. Fontos tudni, hogy ezen összeget 2014. január 1. után a mindenkori nyugdíjemelésekre vonatkozó szabályok szerint emelik. Vagyis e tekintetben alapvetően különbözik a rokkant, illetve rehabilitációs járadéktól, mivel utóbbiakra ez már nem igaz (és azóta nem is rokkantsági nyugdíj a neve). Mint látható, ez nem csupán nevezéktani eltérés, bár ezt nagyon sokan nem értik.

Milyen kedvezményre jogosult még, aki fogyatékossági támogatást kap?

Aki fogyatékossági támogatást kap az “automatikusan” jogosult adókedvezményre és utazási kedvezmény igénybevételére is. (Ezekről később külön blogbejegyzést írok majd.)

Fontos még tudni, hogy a vakok járadékát és a magasabb összegű családi pótlékot nem lehet a fogyatékossági támogatással együtt folyósítani vagyis az igénylőnek választania kell, melyiket akarja igénybe venni. A fogyatékossági támogatást nem mindig állapítják meg véglegesen (sőt, általában nem), és bizonyos időközönként felülvizsgálaton kell megjelenni. Erről a hivatal értesítést küld, és amelyen “kötelező” megjelenni, ellenkező esetben a támogatást megszüntetik.

Kérjen személyre szóló tanácsadást:

Időpont foglalás

 

Kövesse a blogot:

7 thoughts on “A fogyatékossági támogatás”

  1. Elektra2000 elektromos motorral meghajtott egykaru utcai kerekesszék OPEH által finanszirozot szakmailag indukolt Also végtagok járása 10 méter Mütét szivbetegségre valo tekintettel nem müthetö Mért nem kaphatok fogyatékossági támogatást ?

    1. Kerekesszék használata esetén a rendelet szerint akkor ítélhető meg a támogatás, ha igazolni tudja, hogy szakorvos javasolta azt a mozgató rendszer károsodása vagy funkciózavara miatt, és annak használata állandó és szükségszereű.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.