A magasabb összegű családi pótlékban nem csak tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek szülei részesülhetnek, hanem nagykorú személy számára is folyósítható. Tudni kell azonban, hogy bizonyos ellátásokkal együtt nem vehető fel, ilyen például az előző cikkben tárgyalt fogyatékossági támogatás. (Erről bővebben itt olvashat.)

Arról a későbbiekben fogok írni, hogy beteg vagy fogyatékos gyermek után a szülők milyen támogatást, kedvezményt kaphatnak.

Maradva tehát a felnőtteknél, az a 18. életévét betöltött személy kaphat -saját jogán- magasabb összegű családi pótlékot, aki 18 éves kora előtt vált megváltozott munkaképességűvé: tehát a korábbi rendszer értékelése alapján legalább 67 százalékos mértékű volt a munkaképesség-csökkenése már 18 éves kora előtt, illetve -az új szisztéma alapján- legalább 50 százalékos mértékű egészségkárosodást (ÖEK) szenvedett. További kritérium, hogy ez az állapot -vagyis a betegségek által okozott károsodás- legalább 1 éve tart, és előreláthatólag legalább 1 évig fennáll.

Milyen betegségek után jár emelet összegű családi pótlék?

Erről egy külön jogszabály rendelkezik a gyermekek esetén (!) (5/2003. ESZCSM rendelet), amely tételesen felsorolja azokat kórképeket -és azok bizonyos súlyossági fokát- amelyek alapján megállapítható az emelt összegű családi pótlék. Ez részben hasonló a fogyatékossági támogatás kritériumrendszeréhez -tehát a látási, hallási, mozgásszervi és értelmi fogyatékos itt is fel van sorolva- de annál jóval szélesebb. Csak néhány példa: jár példásul colitis ulcerosa és Crohn betegség esetén, de művese kezelésnél és súlyos asthmánál is igényelhető.

Felnőttek esetén  nincs konkrét betegségek meglétéhez kötve a támogatás, hanem a fenti feltételeknek kell teljesülnie: vagyis 18 éves kor előtti 67 %-os munkaképesség-csökkenés vagy ezzel egyenértékű 50 százalékos egészségkárosodás. Ha ezt nem állapította meg még szakértői bizottság (nem volt erről készült szakhatósági állásfoglalás), akkor azt fogja vizsgálni a hivatal, hogy a megváltozott munkaképesség fennállt-e 18 éves kor előtt is.

Hogyan igényelhető az emelt összegű családi pótlék?

Gyermekek esetén a jogszabály részletesen leírja, hogy milyen jellegű gyermekorvosi igazolást kell beadni (erről majd később). Nagykorú személy esetén a járási hivatalnál igénylehető az ellátás, de értelemszerűen nem gyermekorvosi igazolással, hanem a szakorvosi leletek benyújtásával. Ezek és általában személyes vizsgálat alapján állapítja meg a hivatal a jogosultság tényét.

Meddig folyósítható az ellátás?

Röviden: ameddig az azt indokló betegség fennáll. A fentebb írt szakértői vizsgálat során a bizottság arról is nyilatkozik, hogy szükséges-e a felülvizsgálat (ha az állapot nem végleges) és ha igen, az mikor esedékes. Vagyis ez a támogatás sem jár automatikusan “örökre”, a soros felülvizsgálat során akár meg is szüntethetik a folyósítását.

Mennyi a magasabb összegű családi pótlék havonta?

Jelenleg az emelt családi pótlék: 23.300 Ft/hó.

Amit még jó tudni, a megállapított magasabb összegű családi pótlékban részesülő személynek utazási kedvezmény is jár (automatikusan).

Kérjen személyre szóló tanácsadást:

Időpont foglalás

 

Kövesse a blogot:
error

One thought on “A magasabb összegű családi pótlék”

Comments are closed.