Ki jogosult az szja kedvezményre?

Az a súlyosan fogyatékos személy jogosult erre a kedvezményre, aki a 335/2009. Kormányrendeletben felsorolt betegségek valamelyikében szenved. A rendeletben számos betegség és betegségcsoport szerepel. Vannak olyan kórképek is, ahol a diagnózison túl egyéb szempontokat is figyelembe kell venni:  pl. a halláskárosodás, a látáskárosodás és az értelmi fogyatékosság esetén számít a betegség, károsodás súlyossága. A mozgásszervi fogyatékosság esetén pedig a közlekedőképesség és/vagy bizonyos segédeszközök használatának szükségessége is vizsgálandó. Az is jogosult az adókedvezményre, akinek a fogyatékossági támogatásra való jogosultságát (korábban) megállapították. (A fogyatékossági támogatásról szóló bejegyzés itt található.) Továbbá ahhoz, hogy valaki igénybe tudja venni a kedvezményt, értelemszerűen kell, hogy legyen adóköteles jövedelme.

Milyen összegű az adókedvezmény?

Havonta a minimálbér 5 százaléka, azaz jelenleg 2018-ban, 82.800 Ft igénylehető vissza ezen a címen évente. Sőt, 5 évre visszamenőleg érvényesíthető, de csak akkor, ha a betegség az egész időszak alatt fennállt.

Hogyan igényelhető az adókedvezmény?

A betegségek meglétéről a szakorvos állít ki igazolást, aki arról is nyilatkozik, végleges-e az állapot. Amennyiben igen, úgy a háziorvos is adhat ki igazolást (természetesen ő is a szakorvosi igazolás alapján fogja ezt megtenni). Ha a betegség vagy állapot nem végleges, akkor évente be kell szerezni a szakorvosi igazolást. Az adókedvezmény a fogyatékossági támogatást megállapító határozattal is igényelhető. Az igénylés kétféleképpen történhet: év közben adóelőleg nyilatkozattal vagy utólag, a tárgyévet követően szja bevalláskor. Visszamenőlegesen pedig az szja bevallás önellenőrzésével érvényesíthető.

Kérjen személyre szóló tanácsadást:

Időpont foglalás

Kövesse a blogot:
error