Az akadálymentesítési támogatást új lakás építéséhez, vásárlásához vagy már meglévő lakás átalakításához lehet igényleni abban az esetben, ha az építtető, a vásárló, illetve az ingatlan tulajdonosa vagy az építtetővel vagy a vásárlóval együtt költöző közeli hozzátartozó vagy élettárs mozgáskorlátozott személy. Jó tudni, hogy igényelhető akár önkormányzati bérlakásra is, összege pedig minden esetben legfeljebb 300.000 Ft.

A támogatás célja

Azokban az esetekben adható ez a támogatás, ha mozgásukban nem akadályozottak használatára tervezett lakást egyáltalában nem, vagy csak indokolatlanul nagy nehézségek árán tudná rendeltetésszerűen használni a mozgáskorlátozott személy, és ezért ahhoz, hogy az épületet megfelelően használhassa, többletköltségek vállalásával kell azt akadálymentessé tenni.

 Hol kell igényelni az akadálymentesítési támogatást?

Az akadálymentesítési támogatást -egyetlen támogatás, ami ilyen!- hitelintézetnél, azaz banknál kell igényelni. Viszont ismételten -ha korábban már valaki kapott- csak 10 év elteltével vehető igénybe!

Milyen iratokkal lehet igazolni a súlyos mozgáskorlátozottságot?

A mozgásszervi fogyatékosságot a fogyatékossági támogatás megállapításáról szóló hatósági határozattal, vagy a megállapítás alapjául szolgáló hatályos szakhatósági állásfoglalással, szakvéleménnyel. (Bővebben erről itt.).

súlyos mozgáskorlátozottságot szakértői szerv által a közlekedőképesség minősítéséről kiadott hatályos szakvéleménnyel, gyermekek esetén a magasabb összegű családi pótlékra jogosító szakorvosi igazolással a mozgásszervi fogyatékosságról. (Bővebben erről itt.)

Ha a fenti iratok nem állnak rendelkezésre, a súlyos mozgáskorlátozottság előzetes vizsgálatát a fővárosi és megyei kormányhivatal járási  hivatalánál lehet kezdeményezni.

A támogatási kérelemhez az akadálymentesítési munkák műszaki leírását, valamint azok építési költségét tartalmazó költségvetést mellékelni kell.

Milyen építési munkák minősülnek akadálymentesítési munkának?

 • lépcsőt helyettesítő feljáró, rámpa kialakítása,
 • elektromosan távirányítható nyílászárók, nyitó berendezések, távnyitó szerkezetek beépítése,
 • kaputelefon beszerelése,
 • korlátok, kapaszkodók beépítése, felszerelése,
 • ajtó kiszélesítése, küszöbök megszüntetése, padlóburkolat csúszásmentesítése, járda kialakítása,
 • beépített bútorok áthelyezése, különleges elhelyezése, kialakítása,
 • különleges fürdőszobai és konyhai berendezések elhelyezése, átalakítása, áthelyezése, kialakítása, csaptelepek, szerelvények, eszközök felszerelése, kialakítása a fogyatékosság jellege által indokolt módon és mértékben,
 • higiéniai helyiségek kialakítása és átalakítása, méreteinek növelése, kádak, zuhanyzó tálcák kiegészítő berendezésekkel történő kiváltása,
 • felvonó, lépcsőjáró emelőszerkezet létesítése,
 • elektromos szerelvények, aljazok, kapcsolók áthelyezése,
 • lakás komfortfokozatának növelése céljából gáz, illetve egyéb, szilárd tüzelőanyag mozgatását nem igénylő közmű bevezetése, illetve belső hálózatának kialakítása, központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

Ki bírálja el az akadálymentesítési támogatásra való jogosultságot?

Az akadálymentesítési támogatásra való jogosultság elbírálását a hitelintézet végzi.

A hitelintézet a MEOSZ-nak (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) a kérelem megalapozottságával kapcsolatos álláspontjának kikérésére köteles, de a hitelintézetet a támogatás elbírálásakor a MEOSZ álláspontja nem köti.

Kérjen személyre szóló tanácsadást:

Időpont foglalás

Kövesse a blogot:
error