Ebben a bejegyzésében a tartósan beteg gyermekeknek és a velük utazó szülőknek járó, közlekedéssel kapcsolatos kedvezményeket nézzük át. (A közlekedéssel kapcsolatos kedvezményekről a korábbi cikk itt olvasható.)

Gépjárműadó fizetése alóli mentesség

Az adómentesség a súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő gyermek után is igényelhető, és a gyermeket rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó/szülő tudja igénybe venni az előzőekben tárgyalt feltételekkel.

Utazási kedvezmény

Az utazási kedvezményt -a korábbi cikkben írtam a mértékéről- a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségben szenvedő gyermek és a vele utazó szülő is igénybe tudja venni. Erről a járási hivatal a magasabb összegű családi pótlék megállapításával egyidejűleg egy ezt igazoló hatósági bizonyítványt is kiállít.

Utazási költségtérítés

Az utazási költségtérítés a fogyatékos gyermek korai fejlesztését és gondozását, fejlesztő felkészítését nyújtó intézménybe történő utazás támogatása.

Az utazási költségtérítés mértéke megegyezik az utazási kedvezmény összegével csökkentett legolcsóbb díjtételű menetjegy árával. Vagyis ilyen céllal ingyenes az utazás a menetjegy tekintetében, azonban a hely-és pótjegyek árához nem jár utazási költségtérítés.

Azt, aki a beutalásra jogosult orvos döntése alapján betegsége, egészségi állapota miatt tömegközlekedési eszközön utazni nem képes – melynek tényét és indokát a beutalásra jogosult orvos az utazási utalványon feltünteti – utazási költségtérítésként kilométerenként 21 forint illeti meg.

Parkolási igazolvány

Gyermekek esetén akkor igényelhető a parkolási igazolvány, ha a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. ESzCsM rendelet 1. számú melléklete szerint vaknak vagy gyengénlátónak (K betűjel, 1 számjel), mozgásszervi fogyatékosnak („L” betűjel), értelmi fogyatékosnak („M” betűjel) vagy autistának (N betűjel, 1 számjel) minősül a kiskorú személy. Egyébként a parkolási igazolványra és annak használatára ugyanaz érvényes, amit korábban már itt leírtam.

Kérjen személyre szóló tanácsadást:

Tanácsadás

Kövesse a blogot:
error